IHAN SUPER LEIPÄ


Nuuh nuuh... Täällä alkoi ihana torstainen aamu tuoreella leivällä. Lämmin ja höyryävä, juuri uunista tullut herkkuleipä. Eikä ihan mikä tahansa leipä vaan the leipä. On siemeniä ja manteleita, sattumia ja sileää. Suolaista ja häivähdys makeaa. Rapea pinta ja pehmeämpi sisus. Kaikkea hyvää ja hyvää tekevää.

Yritän, siis oikeasti yritän olla syömättä paljoa leipää, mutta kummasti silti havahdun ruispuikula suussa liian usein. Vaalean pullaleivän oon sentään jättänyt suosiolla muille jo pidemmän aikaa. Pehmeämpää ruisleipää tai kovaa jälkiuuniruista. Tattarinäkkäriä tai muuta tummaa ja rouskuvaa. Saaristolaisleipäkin on niin hyvää, että voisin syödä sitä kaiket päivät. No kumminkin, pyrin jättämään leivän vain silloin tällöin nassutettavaksi, mutta sitä ennen tämä. The leipä, jota voi syödä melko hyvällä omatunnolla ja valmistuu aika vaivattomasti ja taikinan tekee nopsaan. Väitän, että kaikki maistuu paremmalta itse leivottuna ja tehtynä.

Ihan super leipä
(1 pieni vuokaleipä n. 12x16cm)
2 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl manteleita
4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
4 rkl chiasiemeniä
 2-3 rkl psylliumia
1,5 rkl kookossokeria
1 tl ruususuolaa

3 rkl oliiviöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet yhteen isossa kulhossa. Rouhi sitä ennen mantelit jos ne on kokonaisia. Lisää öljy ja vesi ja sekoita paksuksi taikinaksi. Taikina saa olla aika tiivistä ja paksua. Lusikoi leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan. Anna levätä huoneenlämmössä ainakin muutaman tunnin. Paista 175 asteessa 20 minuuttia, poista leipä uunista ja käännä ylösalaisin suoraan uuniritilän päälle, paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmis kun siitä kuuluu ontto ääni taputtaessa. Anna jäähtyä ihan täysin ennen viipalointia. Nauti!

Säilytä leipää ilmatiiviissä astiassa tai vaikka pakasta siivutettuna. Sopii hyvin vaikka joulupöytään, joululahjaksi tai tuliaisiksi! Ihania leipähetkiä! - M

4 kommenttia

  1. Namnamnam! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla lomalla! Perinteinen pullamössö ei sovi mulle ollenkaan, vaikka herkkua onkin ja ruisleipä tulee jo korvista ulos... Toivottavasti tämä on niin hyvää, että se jää leipäkaappiin vakkariksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä lämpimästi suositella! :) Jep, ihan kivaa saada vähän vaihtelua välillä ja ite ainakin tykkäsin niin kovasti, että jää varmasti vakkariksi! Niin helppokin ja pienellä vaivalla!

      Poista
  2. Onpa herkullisen näköstä! Pakko pistää resepti muistiin ja kokeilla joskus (:

    VastaaPoista

Back to Top